torsdag 12 augusti 2010
Stundande höst!
Okej, okej, det kanske är i det tidigaste laget. Men jag kunde inte låta bli. Detta är ingen lätt sommarmat. Detta är en kraftig och mustig höstmiddag.
Denna tillhör en av Erica favoriträtter. Jag brukar dock göra ett recept med rödvin, så detta var första gången jag använde öl istället. Men det blev väldigt bra. Grytan kan med fördel göras en dag i förväg innan servering. Då hinner smakerna "sätta" sig bättre.
Mustig köttgryta med porter och plommon
4-5 portioner
Tillagningstid ca 2,5 timme
ca 3/4 kg nötkött, t ex grytbitar
2 gula lökar
3-4 morötter
2 msk smör eller margarin
3 lagerblad
3 msk vetemjöl
1 flaska (33 cl) poter eller öl
2 buljongtärningar
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
8-10 plommon
persilja
1. Skär köttet i ganska stora tärningar. Skala, dela och skiva löken. Skala och skär morötterna i skivor.
2. Hetta upp fett i en stekpanna och fräs lagerbladen. Lägg dem i en ugnsäker form. Fräs löken och bryn köttet i omgångar och lägg över i formen. Lägg i morötterna.
3. Strö mjöljet över allt i formen, rör om och häll i öl. Smula i buljongtärningarna, salta och peppra. Späd med lite sky ur stekpannan om det behövs för att köttet ska bli nätt och jämnt täckt.
4. Lägg lock på formen eller täck med aluminiumfolie. Sätt in i 150 graders ugnsvärme och låt sjuda 1½-2 timmar. Rör om någon gång under tiden och späd med vatten eller buljong om det behövs. Blanda i katrinplommonen efter ungefär halva koktiden.
Smaka av och servera med kokt potatis eller potatismos och någon kokt grönsak, t ex gröna bönor. Grytan passar också utmärkt att laga med älgkött.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta ser riktigt gott ut! Det ska vi absolut prova... :) Och tack för senast, kram C
SvaraRaderaTack ska ni ha! Har öppnat den genomskinliga tvålen nu. Lukar så gott! Liljekonvalj. Kram
SvaraRadera