onsdag 11 augusti 2010

Sommarbullar med vaniljkräm


Idag har jag haft en ledig dag! Camilla och hennes barn, Elina och Måns, kom hit på en liten eftermiddagsfika. Barnen trotsade vädret och badade, medans mammorna satt och kurade under varsitt paraply. :) Igår hade jag bakat bullar efter ett recept jag faktiskt hade hittat i Kristianstadbladet. Tyckte själv att de blev jättegoda. Och det var inte svårt att göra den där vaniljkrämen.




Sommarbullar med vaniljkräm
Ca 30-35 st
Till grunddegen
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst för söta degar (50 g)
1/2 tsk salt
1,5 dl strösocker
ca 13 dl vetemjöl
Till fyllningen
1,5 msk kardemummakärnor, stötta
3 msk kanel
1 dl strösocker
75 g smör
Till vaniljkrämen
1,5 dl grädde
1 äggula
1/2 msk strösocker
1/2 msk majsstärkelse
1/2 msk vaniljsocker
Till pensling och granering
1 ägg
Pärlsocker

1. Börja med vaniljkrämen som ska kokas och hinna svalna. Blanda grädde, äggula, strösocker och majsstärkelse i en rostfri kastrull. Värm under kraftig vispning, elvisp underlättar, tills dess konsistensen blir krämig. Kyl krämen direkt, gärna i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsocker.

2. Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en liter vetemjöl.
3. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetningär den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra vetmjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bullar. Täck med handduk och jäs till dubbel storlek, vilket tar en dryg halvtimme.

4. Arbeta den jästa degen i bunken någon minut innan den stjälps upp på bakbordet. Arbeta in resterande vetemjöl. Stjälp upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra degen och strö på socker, kanel och stött kardemumma (tänk på att receptet avser kryddor för två utbakningar). Vik degen dubbel och skär ca tre centimeter breda strimmlor.


5. Snurra ihop strimmlorna likt korkskruvar och forma bullar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Pensla de färdigjästa bullarnamed uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn cirka 8 till 10 minuter.

6. När bullarna svalnat något läggs en knapp tesked vaniljkräm på varje bulle.

2 kommentarer:

  1. Man blir verkligen inspirerad av dina fina mat o bakverk. Jag har testat en del av dina recept o dom blev mkt bra.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Jag tycker det är så kul när jag får reda på att en del följer bloggen! Blir glad av det :D Och det var ju bra att recepten blev lyckade!

    SvaraRadera