lördag 20 mars 2010

Vårkänslor och helstekt kyckling

Jag tror bestämt att de är vår nu! Jag har inte velat hoppas för tidigt men idag gjorde jag vid uteburen till vår kanin Zelda och hon verkade uppskatta att få komma ut. Nattetid får hon tillsvidare va inne till det blir lite varmare dock. Foxy var väldigt intresserad av att Zelda fick komma ut.

Ett annat vårtecken var att Tobbe tog ut crossen för första gången i år. Edvard var i sitt esse.

Ikväll var det premiär för mig att prova göra helstekt kyckling i ugn. Har aldrig provat att tillaga en HEL kyckling innan. Men med facit i hand kan jag konstatera att det var enkelt och gott! Här kommer receptet:

Ugnsstekt hel kyckling med tomater
4 pers
ca 1 tim 15 min

1 stor kyckling
Salt och peppar
½ citron, i bitar (Jag använde en hel citron i bitar)
2 persiljekvistar (Jag hade ingen persilja så den slopades.)
2 msk smör
2 krossade vitlöksklyftor
½ tsk oregano
1 tsk spiskummin
¼ tsk malen koriander
2 dl vatten
6 tomater (Jag la inte in tomaterna i ugnen utan serverade dem i en sallad istället)

Sätt ugnen på 175 grader
Skölj och torka kycklingen. Krydda med salt och peppar både inuti och utanpå. Fyll kycklingen med citronbitarna och persiljan.
Lägg kycklingen i en ugnsäkerform och pensla med det smälta smöret blandat med vitlöken, oreganon, spiskumminen och koriandern. Stek kycklingen i ugnen i 30 minuter. (Ser kanske inte så aptitretande ut här…)

(…men efter en timme i ugnen så den inte så dum ut. Och så gott den doftade!)Häll vattnet i formen och stek ytterligare 30 minuter. Ös kycklingen ett par gånger under stekningen.
Lägg de skalade tomaterna i formen runt kycklingen och sätt in formen i ugnen i ca 15 minuter.

Skär kycklingen i portionsbitar och servera med skyn, kokt ris eller pasta.

Edvard tyckte det var spännande att jag skulle tillreda en hel kyckling – fast han kallade den för ”grisen”. Jag fick faktiskt hjälp av honom i köket idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar